Eerste huis kopen

Je wilt je eerste huis kopen. Een plekje voor je zelf. Een leuk maar toch ook spannend moment. Er komt veel bij kijken en waarschijnlijk heb je veel vragen. Hoeveel kan ik lenen? Welke hypotheek past bij mij? Waar moet ik allemaal op letten? Is het nu wel het juiste moment om een huis te kopen? In het grote doolhof wijst Finweijs je graag de weg.

Hoeveel kan ik lenen?

Voordat je op zoek gaat naar je droomwoning is het verstandig om te weten hoeveel je kunt lenen. Onze rekentool berekent snel en eenvoudig je maximale hypotheek. De uitkomst geeft je alvast een eerste indicatie. Ons kantoor kan vervolgens voor je uitrekenen hoeveel je precies kunt lenen.

Verhuizen en je hypotheek

Het huis waar je in woont voldoet niet meer aan je woonwensen. Je wilt verhuizen. Ondanks dat je al eerder een huis hebt gekocht en een hypotheek bent aangegaan, komen er veel vragen op je af. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Wat mag mijn nieuwe huis kosten? Ga ik eerst een ander huis kopen of eerst mijn eigen huis verkopen? Hoe zit het met mijn huidige hypotheek? En er zijn ongetwijfeld ook zaken waar je niet over nadenkt.

Huis al gekocht?

Gefeliciteerd met je nieuwe huis. Omdat je al een hypotheek hebt, is het goed om na te denken over zaken waar je mogelijk mee te maken krijgt. Onderstaand een aantal belangrijke onderwerpen:

 • Overwaarde huis gebruiken - denk aan de bijleenregeling!
 • Overwaarde en oude huis niet verkocht - denk aan een overbruggingskrediet
 • Restschuld hypotheek - 'je huis staat onder water', hoe los je dit op?
 • Hypotheekrenteaftrek bij nieuw huis kopen - rente is niet volledig aftrekbaar - overgangsregeling
 • Hypotheek meenemen bij verhuizing - heb je een meeneemregeling?
 • Hypotheek doorgeven - je hypotheek doorgeven aan de koper van je huis?

Inzicht in je financiële mogelijkheden

Het afsluiten van een volgende hypotheek vraagt om advies van een expert. Hoeveel hypotheek kun je krijgen? Verwacht je geld over te houden aan de verkoop van je oude woning (overwaarde) of heb je juist een restschuld? Als je het antwoord hebt op deze vragen weet je welk budget je beschikbaar hebt voor de aankoop van een nieuwe woning. 

Wat betekent het voor de hypotheek als je ongehuwd gaat samenwonen?

Stel je partner besluit om bij je in te trekken in je koophuis. Dan kun je in een samenlevingscontract laten vastleggen welke inbreng jij en je partner hebben in het huis. Wil je liever volledig eigenaar van de woning blijven? Dan kun je bijvoorbeeld laten vastleggen dat je partner wel bijdraagt aan de rentekosten van de hypotheek, maar niet aan de aflossing.

Wat betekent het voor de hypotheek als je gaat trouwen?

Wanneer je gaat trouwen kan dat van invloed zijn op de (nog af te sluiten of bestaande) hypotheek, maar dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hieronder schetsen we enkele situaties.

Je hebt een koopwoning met hypotheek, je partner trekt bij je in.

Je kunt ook besluiten om de lopende hypotheek op beide namen zetten. Een nieuwe hypotheek is erg duur en misschien niet nodig. Je kunt bijvoorbeeld tussentijds iemand bijschrijven bij ons. Dit loopt via je adviseur. Een bijgeschreven partner wordt hoofdelijk aansprakelijk voor de hele lening.

Je hebt een hypotheek, maar wilt samen een nieuwe woning kopen.

Er zijn dan twee mogelijkheden:

 • Hypotheek meenemen
  • Met de meeneemregeling kan je je bestaande hypotheek meenemen als je een ander huis koopt. Je sluit een nieuwe hypotheek af en neemt het oude rentepercentage en de rest van de rentevaste periode mee. Dit kan gunstig voor je zijn. Als het oude rentepercentage bijvoorbeeld laag is.
 • Hypotheek oversluiten
  • Een hypotheek oversluiten wil zeggen dat je overstapt naar een andere geldverstrekker. Oversluiten brengt altijd kosten met zich mee. Zoals bijvoorbeeld kosten van een notaris of taxateur. Overleg altijd eerst met je hypotheekadviseur of oversluiten in jouw geval verstandig is.

Als jullie uit elkaar gaan, valt er veel te regelen. Los van emotionele beslissingen, moet je veel praktische knopen doorhakken. Een koophuis met een hypotheek erbij kan de situatie vaak nog ingewikkelder maken. Misschien blijft één van jullie in het huis wonen. Misschien verkopen jullie het huis. 

Uit elkaar gaan: Wat gebeurt er met de hypotheek?

Wat er na het uit elkaar gaan met je hypotheek gebeurt, is afhankelijk van jullie persoonlijke situatie. Staat de hypotheek bijvoorbeeld op één naam of op die van jullie allebei? Zijn jullie gehuwd in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? En gaan jullie het huis verkopen? Of blijft één van jullie er wonen? Hieronder schetsen we verschillende situaties. En kun je meer lezen over verschillende mogelijkheden bij die situatie. Samen met ons gaan we kijken welke oplossing het beste bij jouw situatie past. 

 • Hypotheek op één naam. Die persoon blijft in het huis.
 • Hypotheek op beide namen. Eén van jullie blijft in het huis.
 • Hypotheek op beide namen. Niemand blijft in het huis.

Finweijs geeft graag een advies

Als onafhankelijke adviseur kunnen wij hulp bieden bij zaken waar je hoofd tijdens het uit elkaar niet echt naar staat. Natuurlijk over je hypotheek, maar ook over andere zaken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de boedelverdeling, alimentatie en pensioenverdeling?

Hulp nodig bij betalingsproblemen?

Heb je een betalingsachterstand als gevolg van een scheiding? Of verwacht je betalingsproblemen te krijgen? Wij werken graag samen met jou aan een oplossing. Maar.... wacht er niet te lang mee!

 

Als je dierbare komt te overlijden zit je in een emotionele achtbaan en moet je vaak ook nog van alles regelen. Daarom dit praktische overzichtje. Dat geeft jou wat meer houvast. Zoals dit stappenplan dat precies aangeeft wat je moet doen in geval van overlijden van je partner.

Stappen bij overlijden

1. Meld het overlijden

Meld het overlijden aan ons kantoor. Dat kan het beste telefonisch via 0172 263051. Ons kantoor kan dan ook de financiële gevolgen met je bespreken.

2. Verzamel de volgende documenten

 • Akte van overlijden: Deze verklaring krijg je van de uitvaartondernemer. Heb je die niet gehad? Dan kun je hem opvragen bij je gemeente (afdeling Burgerzaken).
 • Verklaring van erfrecht: Deze hebben we alleen nodig als je dierbare niet was getrouwd in gemeenschap van goederen of geen partnerschap zonder voorwaarden had. Omdat wij anders niet zeker weten wie de erfgenamen zijn.
 • Is er sprake van een overlijdensrisicoverzekering om (een deel van) de hypotheek terug te betalen? Dan hebben sommige verzekeraars aanvullende stukken nodig. Daar ontvang je dan bericht over, via ons of je verzekeringsmaatschappij.

3. Advies bij overlijden

Het is goed om te weten dat het vaak verstandig is om financieel advies te krijgen. Sommige wijzigingen aan de hypotheek kunnen alleen samen met een adviseur worden geregeld. Maak dus snel een afspraak!

4. Aanpassing van de hypotheek

Wij dragen er zorg voor dat de hypotheek wordt aangepast. Je ontvangt van ons een leningoverzicht dat weergeeft hoe de situatie was op het moment van overlijden. Dit kun je gebruiken voor de belastingopgave.

Finweijs vindt dat je elkaar moet helpen. Tijdens de hele looptijd van de hypotheek, ook als het even tegen zit. En je de hypotheek niet meer kunt betalen. Door werkloosheid of echtscheiding of doordat het oude huis nog niet is verkocht en er dubbele lasten zijn. Wat de reden ook is, wij zijn er voor jou om je hiermee te helpen.

Betalingsproblemen? Vraag hulp

Wij begrijpen dat het niet gemakkelijk is om door te geven dat je de hypotheek (misschien) niet meer kunt betalen. Toch is dit de eerste stap op weg naar een mogelijke oplossing. Bel of mail ons daarom gerust.

Het liefst zo snel mogelijk. Dan kijken we samen met jou hoe we een (aankomende of verdere) betalingsachterstand van je hypotheek kunnen voorkomen of beperken. 

Ons doel is om samen met jou een mogelijkheid te vinden om de betalingsproblemen structureel op te lossen. Je kunt je ook wenden tot Geldfit.

Je maximale hypotheek berekenen is vaak de eerste stap van de huizenjacht. Zo weet je binnen welke prijsklasse je een huis kunt zoeken.  Met onderstaande rekentool krijg je binnen 1 minuut direct een eerste indicatie van je maximale leenbedrag. Reken je mee?

Maak een afspraak!

 

Maak een afspraak!

Een veelgehoorde vraag onder freelancers, uitzendkrachten of andere flexwerkers zonder vast contract. Ben jij een flexwerker en nieuwsgierig naar je opties? Laat je dan verrassen door onze mogelijkheden!

Huis kopen zonder vast contract: je opties

Ook als je geen vast contract, heb je diverse opties om een huis te kunnen kopen. Wij vinden namelijk dat je met een flexibel arbeidscontract eenvoudiger een hypotheek moet kunnen krijgen. Het soort dienstverband is hierin belangrijk. Klik hieronder op jouw situatie en ontdek wat mogelijk kan!

 • Ik heb een tijdelijk contract zonder intentieverklaring
  • De hoogte van je inkomen wordt dan bepaald aan de hand van het gemiddelde inkomen van de voorgaande drie kalenderjaren. Is je inkomen in het laatste kalenderjaar lager dan het gemiddelde? Dan gaan we uit van het lagere bedrag.
  • Werk je pas twee jaar zonder vast contract? Dan accepteren hypotheekverstrekkers vaak voor het 3e kalenderjaar een prognose van je inkomen door je werkgever. We berekenen dan eerst het gemiddelde van je inkomen over de afgelopen 2 kalenderjaren en de prognose van je inkomen. Dat zetten we af tegen je huidige inkomen. Het laagste geldt.
 • Ik heb een tijdelijk contract met intentieverklaring
  • In een intentieverklaring moet staan dat je eerst volgende contract een vast arbeidscontract is. Als je blijft functioneren zoals je nu doet en de omstandigheden van het bedrijf niet veranderen. 
 • Ik werk als uitzendkracht en kan een perspectiefverklaring gebruiken
  • Voor uitzendkrachten hebben wij de perspectiefverklaring. Dit betekent dat naast je huidige inkomen ook jouw arbeidsperspectief meeweegt bij het verstrekken van een hypotheek. Je huidige inkomen telt mee alsof je een vast dienstverband hebt.
 • Ik werk flexibel en kan de arbeidsmarktscan gebruiken
  • De arbeidsmarktscan is een tool die jouw kansen op de arbeidsmarkt berekent voor de komende 5 jaar. Die kansen worden uitgedrukt in een cijfer tussen 0 en 100. Zit je score tussen de 70 en 100? Dan kun je deze scan gebruiken bij je hypotheekaanvraag.

Een hypotheek aanvragen als zzp-er of ondernemer is vaak complex. Je bent daarom bij Finweijs aan het goede adres! Onderstaande checklist geeft al aan dat het een uitdaging is, maar met deze checklist ga we goed voorbereid het adviesgesprek in! 

Bij het doornemen van alle van belang zijnde gegevens zal al snel duidelijk worden wat je mogelijkheden zijn!

Zorg in ieder geval voor de volgende documenten:

 • Jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar
 • Aangifte inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar
 • Ben je minder dan drie jaar actief als zzp-er? Neem dan ook andere inkomensbewijzen, zoals jaaropgaven en loonstroken mee
 • Overzicht van opgebouwde pensioenrechten (zie www.mijnpensioenoverzicht.nl)
 • Recente bankafschriften en spaarrekening(en) of beleggingsrekeningen(en)
 • Inschrijvingsbewijs Kamer van Koophandel
 • Diploma, getuigschrift, businessplan of andere documenten waaruit je capaciteiten blijken
 • Kosten van levensonderhoud/ overzicht van je maandelijkse vaste lasten

Als het voor jou van toepassing is, zorg dan ook voor de volgende documenten:

 • Overzicht van andere bronnen van inkomsten (uitkering, huurinkomsten)
 • Overzicht van schulden en andere verplichtingen (bijv. alimentatie)

Voor je eigen overzicht zijn de onderstaande documenten handig:

 • Omzet- en winstscenario’s voor de komende vijf jaar (best, normal en worst case)
 • Overzicht van zakelijke kosten (huisvesting, bedrijfsauto, apparatuur, ander bedrijfsmaterieel, investeringen en afschrijvingen, kantoorkosten etc.)
 • Overzicht van de kosten voor verzekeringen (arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid)

 

Als je straks met pensioen gaat, wil je natuurlijk van je oude dag genieten. Daarom is het belangrijk om vooraf te weten of je huidige financiële situatie aansluit op je wensen voor de toekomst. 

Goed geregeld met pensioen gaan

Voordat je met pensioen gaat, doe je er goed aan je financiële plaatje in kaart te brengen. Bijvoorbeeld of je inkomen straks nog voldoende is om de hypotheeklasten te betalen. En past je huidige hypotheekvorm nog wel zo goed? Finweijs kan je hier mee helpen.

Hoeveel pensioen krijg je?

Als je met pensioen gaat, krijg je geld van de overheid (AOW). Dit is een basis pensioen op grond van een automatische volksverzekering.

Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je, naast je AOW, hoeveel en waar je pensioen hebt opgebouwd. Ook zie je wat je nabestaanden krijgen als je komt te overlijden.

Van je werkgever krijg je je opgebouwde pensioen, waarvoor je tijdens je loopbaan premies hebt betaald. Als je pensioen ontoereikend blijkt, kun je dit zelf aanvullen. Werk je als ZZP’er of ondernemer? Ook dan is het belangrijk te kijken hoe je met een ZZP pensioenregeling of lijfrenteverzekering spaart voor je oude dag.

Pensioen aanvullen met de overwaarde van je huis

Als je hypotheekschuld lager is dan de waarde van je huis, heb je overwaarde. Door je hypotheek te verhogen, kun je de overwaarde opnemen. Om bijvoorbeeld eerder te kunnen stoppen met werken. Of je pensioen mee aan te vullen. Bij het verhogen van je hypotheek kun je te maken krijgen met extra kosten. Zoals advies- en bemiddelingskosten en soms ook taxatiekosten.

Kleiner wonen na pensioen

Je huidige woning verkopen en dan een nieuw kleiner huis kopen. Senioren met deze verhuiswens hebben vaak moeite om een hypotheek te krijgen. Maak een afspraak met ons kantoor over de mogelijkheden voor hypotheek en pensioen als je een volgend huis wilt kopen.

Vraag advies wanneer je je pensioen wilt aanvullen

Hoe je het beste je pensioen kunt aanvullen, kun je ook met Finweijs bespreken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je met pensioen gaat.

Doordat je werkloos of arbeidsongeschikt bent heb je (tijdelijk) een lager inkomen dan voorheen. Hierdoor kan het zijn dat je moeite hebt om je vaste lasten te betalen, waaronder de hypotheek.

Mogelijke gevolgen hypotheek

Bij Finweijs vinden we dat we er voor je moeten zijn. Ook als het even tegenzit. Als je in financiële moeilijkheden dreigt te raken en mogelijk de hypotheek niet meer kan betalen. En even wat financiële ruimte nodig hebt. Wij kunnen je dan verwijzen naar hulporganisaties als:

 

 

Deze professionele organisaties helpen je om je financiën weer zo goed mogelijk op orde te krijgen. Zo kun je zo mogelijk je schulden beperken. 

De Jobcoach kan je helpen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergoten. Je wordt drie maanden intensief door een coach begeleid bij het zoeken naar werk. Je ontdekt waar je talenten liggen, volgt workshops en krijgt intensieve sollicitatietrainingen.

 

Hier lees je wat de voordelen én nadelen zijn bij het kopen of huren van een huis. Het ligt er maar net aan wat jij belangrijk vindt. Er zijn financiële en persoonlijke argumenten voor het kopen of juist huren van een huis. 

De voordelen van kopen

Een koophuis is van jou. Dat het van jou is, betekent dat je het ook kan aanpassen naar je eigen smaak. Het interieur, de tuin, een nieuwe keuken. Het kan allemaal. Je voordelen:

 • Als er niets verandert aan de rente, zijn je maandlasten stabiel.
 • Door de lage rente, ben je op dit moment op langere termijn goedkoper uit met kopen.
 • Het is een investering, want door af te lossen bouw je vermogen op.
 • Je kan het huis aanpassen naar je eigen smaak.

Een keerzijde aan het kopen van een huis

Er zitten natuurlijk ook mindere kanten aan het kopen van een huis. Als er iets kapot gaat of vies wordt, los je dit ook zelf op. Elke investering is een risico, zo ook een huis. De rente kan namelijk onverwachts dalen of stijgen en daarmee ook je woonlasten. Dit zijn de nadelen:

 • Het huis kan minder waard worden, je maakt dan verlies op je investering 
 • Je zit vast aan het huis, verhuizen wordt minder makkelijk
 • Het onderhoud aan je woning is je eigen verantwoordelijkheid

De voordelen van huren

Een huurhuis is flexibel. Wil je de mogelijkheid hebben om snel en gemakkelijk te verhuizen, omdat je misschien een nieuwe baan krijgt? Of ben je nog niet klaar om in een vast huis te investeren? Dan kan huren een goede optie zijn. De voordelen:

 • Het (grote) onderhoud komt niet voor jouw rekening. Dat regelt de huisbaas.
 • Je hebt recht op huurbescherming volgens de wet. Hierdoor kan je niet zomaar uit je huis worden gezet.
 • Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt. Een huurcontract kan je vaak op korte termijn opzeggen.

De nadelen van een huurhuis

Een huis dat je huurt, is niet van jou. Hierdoor heb je minder vrijheid in het aanpassen van het huis. Een grote verbouwing zal er (zonder overleg met de eigenaar) niet in zitten. Nadelen:

 • Een jaarlijkse huurverhoging
 • Voor alles wat je aan het huis wilt veranderen heb je toestemming nodig
 • Huren is geld weggooien, kopen is je geld investeren
 • Je bouwt geen kapitaal op

De jaarlijkse huurverhoging mag bij sociale huurwoningen vanaf 1 juli 2019 maximaal 4,1% tot 5,6% omhoog. In de vrije sector geldt er geen maximum. Die huurverhoging is iets waar veel mensen helemaal niet op zitten te wachten. Al met al is het financiële plaatje bij huren niet helemaal voordelig. De kosten van het huren zijn ‘weggegooid geld’, want het geld gaat naar de eigenaar of huisbaas. Een investering opbouwen zit er voor veel huurders niet in.

Kopen of huren?

De afweging tussen kopen of huren hangt dus af van je wensen en behoeften, maar ook van je portemonnee. Ben je nog niet toe aan een investering? Dan kan het huren van een huis voor jou prettiger zijn. Maar heb je behoefte aan stabiliteit qua maandlasten en wil je je geld ergens in stoppen in plaats van weggeven? Dan kan kopen wat voor jou zijn. Ben je op zoek naar een koophuis? Of heb je al een mooi huis op het oog? Maak dan eens een afspraak met Finweijs.

Heb je spaargeld over of bijvoorbeeld een erfenis of schenking ontvangen? Dan kun je extra aflossen op je hypotheek. Eenmalig een groot bedrag of een aantal kleinere aflossingen over een bepaalde periode. Bedenk van tevoren goed of je het geld echt kunt missen, ook met het oog op de toekomst.

 • We zetten de gevolgen van extra aflossen op je hypotheek en je vaste lasten op een rij
 • We berekenen wat in jouw geval de beste financiële oplossing is
 • We adviseren je over de voordeligste en veiligste manier van hypotheek aflossen

Boeterente of boetevrij

Als je extra aflost op je hypotheek, kan het zijn dat je boeterente moet betalen. Gelukkig kun je in veel gevallen jaarlijks een bepaald percentage boetevrij aflossen op je hypotheek, meestal is dat tussen de tien en twintig procent van de hoofdsom. Uiteraard kunnen wij je vertellen welk bedrag je in jouw situatie maximaal boetevrij kunt aflossen en onder welke voorwaarden.

Voordelen

 • Je hypotheekschuld wordt lager. Hierdoor is de kans kleiner dat je een restschuld overhoudt wanneer je je huis verkoopt.
 • Je maandlasten dalen. Omdat je hypotheekschuld krimpt, betaal je maandelijks minder rente.
 • As je een deel van je vermogen gebruikt om extra af te lossen op je hypotheek, betaal je minder vermogensbelasting dan als dit vermogen op je spaarrekening staat. 

Nadelen

 • Je financiële buffer wordt kleiner. Los daarom ook nooit af met geld dat je mogelijk nog nodig hebt.
 • Je verlaagt je eigenwoningschuld. Daardoor kun je bij de verkoop van je huidige woning en de aankoop van een nieuwe woning te maken krijgen met de zogenaamde bijleenregeling. Je moet de overwaarde van je huis dan gebruiken om je nieuwe woning te financieren, anders kun je geen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek.
 • Je gaat voortaan minder rente betalen, maar je kunt ook minder rente aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je (mogelijk) meer inkomstenbelasting.

Extra aflossen spaarhypotheek

Extra aflossen op een spaarhypotheek is minder interessant dan extra aflossen bij overige hypotheekvormen. Bij een spaarhypotheek kan het storten van extra geld wel voordelig zijn. Heb jij een spaarhypotheek? Laat dan een en ander goed door ons doorrekenen!

Heb jij tijdens je studie een studieschuld bij DUO opgebouwd, maar wil je nu wel heel graag een huis kopen? Of heb je op een andere manier een schuld opgebouwd? Goed nieuws: het is met een (studie)schuld nog steeds mogelijk om een hypotheek af te sluiten.

Hoeveel kan ik lenen met een (studie)schuld?

Om daar achter te komen houdt de hypotheekverstrekker rekening met het bedrag dat jij maandelijks aflost en met de rente van jouw schuld. In het geval van een studieschuld wordt ook nog gekeken of jouw lening onder het oude of het nieuwe leenstelsel valt. Val je in het oude stelsel, telt je studieschuld voor 0,75% mee in je maandelijkse lastenweging. In het nieuwe stelsel is dit percentage 0,45%. Op basis hiervan berekent de geldverstrekker hoeveel jij per maand kunt betalen en dus hoeveel jij in totaal mag lenen. Dit kan zomaar tienduizenden euro’s in je totale hypotheekbedrag schelen. 

Moet ik mijn (studie)schuld melden?

Een studieschuld bij DUO staat niet bij het BKR geregistreerd en is bij de geldverstrekker dus niet bekend. Heb je een studieschuld? Dan is het verplicht om dit melden. We raden je daarom aan om hier eerlijk over te zijn, omdat je dan zeker weet dat je een verantwoorde lening aangaat en je straks ook echt elke maand je hypotheek kunt betalen.

Is het slim om mijn (studie)schuld eerst af te lossen?

Omdat de rentestand van je studieschuld laag is, lijkt het misschien niet aantrekkelijk om deze in een keer af te lossen. Als je een huis wil kopen, kan het toch verstandig zijn. Heb je jouw studieschuld gemeld bij je hypotheekverstrekker? Dan kijken zij namelijk naar het totale bedrag van je studieschuld, ook als je bijvoorbeeld al 90% hebt afgelost. Door het laatste stukje dan in een keer af te lossen, speel je veel hypotheekruimte vrij.

Spannend, jullie krijgen een kind! Dat betekent dat jullie leven er anders uit gaat zien. Het is dan verstandig om jullie financiële situatie opnieuw te bekijken.

1. Wat kost een baby eigenlijk?

Als je een kind krijgt, ben je extra kosten kwijt. Niet alleen voor de aanschaf van babyspullen en het levensonderhoud van jullie kind, ook voor de kinderopvang en het onderwijs. Het is handig een overzicht te maken van de verwachte kosten. Vergeet niet de kinderbijslag en eventueel andere toeslagen mee te rekenen!

2. Hebben we genoeg ruimte voor ons kind?

Daarnaast moet je nadenken over de babykamer. Hebben jullie hier genoeg ruimte voor? Of overwegen jullie om te verbouwen of zelfs te verhuizen?

3. Gaat een van jullie minder werken als de baby er straks is?

Vaak gaat een van beide ouders minder werken zodra de baby geboren is. Dat snappen we, je wilt natuurlijk zo veel mogelijk genieten van je kind! Maar we vinden het wel belangrijk dat je goed nadenkt over de financiële gevolgen van minder werken. Kan dat bijvoorbeeld wel zomaar met jullie lopende hypotheek? En wat als een van beiden onverwachts kom te overlijden? Kun jij of je partner de maandelijkse lasten dan ook alleen betalen? 

Veel mensen met een hypotheek die al wat langer loopt, zijn daar niet tevreden mee. Dat is logisch, want de hypotheekrente stond tot een aantal jaren geleden veel hoger. Omdat de rentestand nog steeds erg laag is, kun je je hypotheek vaak goedkoper maken door hem over te sluiten. Ons kantoor bekijkt graag of jij hier ook van kan profiteren.

Voordelig om hypotheek over te sluiten?

Voor veel huizenbezitters is het interessant om de (spaar)hypotheek over te sluiten. Je sluit dan een nieuwe hypotheek af met betere voorwaarden dan jouw huidige hypotheek. Finweijs helpt je graag om jouw maandlasten te verlagen. Meestal is de besparing groter dan vooraf werd verwacht op basis van online berekeningen.

Hoeveel boeterente moet je betalen?

Als je je hypotheek oversluit, moet je wel een boeterente betalen. Dat is de vergoeding die je als huiseigenaar betaalt aan jouw hypotheekverstrekker voor misgelopen inkomsten. Hoe hoog die boete is, hangt af van verschillende factoren. Benieuwd hoeveel boeterente jij moet betalen en of het in jouw situatie slim is om je hypotheek over te sluiten? Onze adviseurs adviseren je graag.

Je hypotheek oversluiten?

Naast oversluiten kan ook rentemiddeling een goede zet zijn. Maak een afspraak, dan bespreken we de mogelijkheden.

In sommige situaties kan rentemiddeling een goed idee zijn:

 • direct profiteren van een lagere hypotheekrente.
 • Precies weten wat je betaalt in de komende jaren.
 • als oversluiten geen optie is, bijvoorbeeld om dat je inkomen lager is of de oversluitboete niet kunt of wilt betalen.
 • je huis staat onder water.
 • je hebt een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek.
 • je huidige hypotheekrente is hoger dan 4,0%.
 • de rentevaste periode loopt nog minimaal 24 maanden, liefst nog langer.
 • je bent niet van plan binnen nu en twee jaar te verhuizen.

Hoe werkt het?

Bij rentemiddeling zet je de hypotheekrente opnieuw vast, nog voordat je huidige rente is afgelopen. Simpel gezegd neemt je geldverstrekker de rente die je nu betaalt en middelt die met de actuele marktrente. De boete, die je bij oversluiten in één keer moet betalen, wordt uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode.

Je gaat direct minder betalen

Hoewel je nieuwe rentetarief niet zó laag is als de huidige hypotheekrente, ga je wel direct een lagere rente betalen. En dat merk je direct in de maandlasten. De geldverstrekkers die rentemiddeling aanbieden, hebben trouwens allemaal een eigen manier van rekenen en eigen voorwaarden. Finweijs zoekt het voor je uit.

Wat kost rentemiddeling?

Houd wel rekening met kosten voor het regelen van rentemiddeling. Maar meestal zijn die lager dan het bedrag dat je gaat besparen. Schakel je ons kantoor in? Van te voren krijg je een indicatie.

Wanneer is rentemiddelen niet zinvol?

 • de hypotheek is pas onlangs afgesloten
 • je rente al lager is dan 4,0%
 • de rentevaste periode loopt binnen 2 jaar af
 • je hebt een volledige (bank-) spaarhypotheek

Als jouw hypotheek hoger is dan de waarde van je woning, dan is ook je hypotheekrente hoger. Je betaalt een renteopslag bovenop het basistarief, een soort van toeslag. De renteopslagen zijn verdeeld in risicoklassen.

Is je huis meer waard geworden of heb je al een aardig deel van je hypotheek afbetaald? Dan zou je in aanmerking kunnen komen voor plaatsing in een lagere risicoklasse. En dan zijn de opslag en daarmee de hypotheekrente lager. 

Waarom renteopslag verlagen?

 • Lagere rente betekent lagere maandlasten.
 • De woning is in waarde gestegen.
 • Je hebt al een groot deel van de hypotheek afgelost.

Hoe kan ik de renteopslag verlagen?

Elke geldverstrekker heeft eigen voorwaarden voor het verlagen van de renteopslag. Soms gaat het automatisch, meestal bij een extra aflossing op een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Maar dan weer niet als de woning- of WOZ-waarde is gestegen. Je moet zelf een verzoek indienen of het wordt aan het einde van de rentevaste periode met jou geregeld. En er zijn zelfs geldverstrekkers bij wie verlagen helemaal niet mogelijk is. Finweijs zoekt graag voor je uit hoe jouw geldverstrekker werkt. Houd in je achterhoofd dat er om een taxatierapport of bewijs van WOZ-waarde gevraagd kan worden.

Wat kost het verlagen van de renteopslag?

Vrijwel alle geldverstrekkers passen de renteopslag gratis voor je aan. Maar als dat niet het geval is kun je ons kantoor inschakelen. Van te voren krijg je natuurlijk een goede indicatie van de kosten. En als wij een taxatierapport nodig hebben?  Van de taxateur kun je ook een rekening verwachten.

Wanneer niet renteopslag verlagen?

 • Bij een (bank-)spaarhypotheek.
 • Als je van plan bent je hypotheek over te sluiten.
 • Je een hypotheek hebt met NHG (op een paar uitzonderingen na).